Savjeti psihologa: O VEZAMA I RASKIDU (drugi dio)

Zbog velikog interesovanja za prethodni članak iste tematike ( http://pozitivnapsihologija.voxxyz.com/2015/10/01/savjeti-psihologa-o-braku-vezama-razvodu-i-raskidu/ ), odlučili smo navesti još nekoliko interesantnih psiholoških uvida i saznanja vezanih za veze, brak, raskid i razvod.

Rješavanje svakodnevnih problema

Kao prvo, prilikom rješavanja problema sa kojima se sučava žena, ona od muškarca u principu očekuje da je sasluša, podrži, ohrabri i razmije njena osjećanja, potrebe i perspektivu. S druge strane, muškarci žele da nađu adekvaan način (mehanizam) za rješenje problema, bez upliva emocija i trošenja energije na izražavanje svog doživljaja problema. Ove se spolne razlike trebaju razumjeti, te bračni drugovi ili partneri trebaju shvatiti da muškarac i žena jednostavno na drugačiji način prilaze određenom problemu.

Pitanje identifikacije

Žene se, više nego muškarci, identificiraju sa svojom ulogom partnera u vezi. One teže podnose razvode i raskide veze, jer u njihovom sistemu vrijednosti – identitet vezan za partnersku vezu kotira se mnogo više nego kod muškaraca. One imaju potrebu što više ulagati u svoju vezu i potrebna im je ”redovna potvrda” stabilnosti i sigurnosti veze. S druge strane, muškarci se više identificiraju sa svojim interesnim grupama (npr. navijači za određeni fudbalski klub, lovačko društvo, autoklub, planinarsko društvo…). Ovakva udruženja i klubovi održavaju i potkrepljuju grupni identitet muškaraca, omogućavaju testosteronsko pražnjenje, nadmetanje/takmičenje i učvršćivanje njihove spolne uloge. I ovdje savjetujemo uzajamno razumijevanje muškarca i žene, uz međusobno uvažavanje životnih prioriteta, interesovanja i sistema vrijednosti.

Raskidanje veze

Ako planirate raskinuti svoju vezu, tako da to učinite što bezbolnije i korektnije prema svom partneru i sebi, rukovodite se sljedećim pravilima:

  1. Budite iskreni u onoj mjeri u kojoj nećete povrijediti svog partnera.
  2. Nemojte koristiti opšte fraze kao što su: ”Ti me ne zaslužuješ”, ”Ovo se moralo desiti-kad tad”, ”Naći ćeš ti nekoga, ne brinem se ja za tebe” i slično. Umjesto toga, budite realni i obrazložite svoje stajalište, paralelno prateći partnerovu neverbalnu komunikaciju (mimiku, gestove…) i nastavljajući razgovor uvažavajući njegove/njene reakcije.
  3. Nemojte žaliti za vremenom koje ste proveli sa svojim partnerom. Prošlost ne možete promijeniti. Vaše je samo da učite iz svog iskustva i postanete mudriji u budućim vezama.
  4. Nakon raskida, nema potrebe da kritikujete i ogovarate svog bivšeg partnera. Vaš život je samo vaš, a njegov/njen sada ide drugim tokom. Dajte sebi i svom partneru šansu da započne novu vezu sa novim elanom, energijom, očeivanjima i inspiracijom. Nemojte, dakle, trošiti svoju energiju na podsticanje negativnih osjećanja i pesimiziranje vlastitog života. Dajte sebi priliku da ŽIVITE ONAKO KAKO ŽELITE i što prije se ”pretplatite” na doživljavanje pozitivnih emocija. I, zapamtite, sve je na vama i vašem izboru. Zato, nemojte se samo truditi da živite, već postanite sam ŽIVOT.

Do sljedećeg članka, srdačni pozdravi,

Selman Repišti i Ilda Imamović,

ispred tima PP

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *