Savjeti psihologa: O BRAKU, VEZAMA, RAZVODU I RASKIDU

Ovaj članak se odnosi na bilo koju  vrstu partnerskih veza (predbračne veze, veze nakon vjeridbe/zaruka i brak).

Najvažnija stvar u partnerskim (intimnim) vezama je uspješna, produktivna komunikacija. Potrebno je uvažavati svog partnera/ku, pokazivati iskreno interesovanje za njega/nju i njegove/njene probleme, uz emocionalnu podršku koja je neizostavan dio svake kvalitetne veze. Jako je važno voditi računa da tajne vašeg/e partnera/ice, koje su vam u ispričali u povjerenju zadržite za sebe. Time pokazujete poštovanje, empatiju i osjećaj za funkcioniranje ”udvoje”. Uostalom, to je jedan od indikatora vaše emocionalne i socijalne zrelosti.

Nategnuta, usiljena i neproduktivna komunikacija može se javiti u nekoliko oblika: pripisivanje dijagnoza svom/svojoj partneru/ici (npr. ”Ti si bolesno ljubomorna”, ”Ti si lud”, ”Ti si patološki slučaj”, ”Ti si za psihijatriju”…), zauzimanje položaja sveznajućeg subjekta/sagovornika (”Ja sve znam o tome”, ”Ja sam uvijek u pravu”, ”Jedino ja znam kako to treba uraditi”…), selektivno slušanje (kada partner/ica čuje samo ono što mu/joj odgovara ili što potvrđuje njegovu/njenu priču), učestalo prekidanje partnera/ice prilikom razgovora (vaš partner/ica se onda još više razbjesni ili prestane pričati, prepuštajući vama riječ, a u isto vrijeme žaleći što se upustio/la u taj razgovor) i optuživanje partnera/ice (”Ti si kriv/a za sve”, ”Uvijek si ti pravio/la problem oko toga”, ”Znao/la sam da ćeš opet pogriješiti”…).

Ukoliko se vaša veza temelji na tzv. odnosu razmjene (”koliko ti meni – toliko ja tebi”), a  ne na odnosu zajedništva ( tj. uzajamnom dijeljenju onoga što imate, bez kalkulisanja ko više ulaže u vezu), te ukoliko je vaša veza prožeta samooptuživanjem, nerazumijevanjem, međusobnim nepoštivanjem ličnosti, interesovanja, navika i sklonosti, trebate razmisliti o raskidu ili razvodu.

Međutim, evo načina kako da unaprijedite svoju vezu:

a) Aktivno slušajte svog/svoju partnera/icu. Pokažite mu/joj da vam je stalo do toga što govori i kako se osjeća u vezi s tim.

b) Što više vremena provodite u aktivnostima koje su oboma prijatne i ispunjavajuće. Tako ćete se još više povezati.

c) Razmislite o svim situacijama u kojima vam je bilo teško, pa ste uz zajedničko zalaganje i napor uspjeli da ih prevladate. Tako ćete shvatiti koliko ste jedno drugom potrebni u prevladavanju životnih nedaća.

d) Ako stvari ”zaškripe”, pokušajte otvoreno razgovarati o problemima vaše veze. Pustite partnera/icu da izloži svoje stajalište i pokaže vlastita osjećanja u vezi s tim. Naravno, budite i vi iskreni, neposredni i otvoreni.  Potom, pokušajte naći neki (bar kratkoročni) kompromis.

e) Ako se ne možete dogovoriti, nije loše posjetiti psihološkog savjetnika/psihoterapeuta koji ima iskustva u radu sa parovima (ili bračnim drugovima). On će se, u pravilu, staviti na stranu važe veze (braka), a ne na stranu nekog od vas.

 

Do sljedećeg članka,

srdačni pozdrav,

Selman Repisti

Ilda Imamovic ,

ispred tima Pozitivne psihologije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *