TRI KRATKE LEKCIJE IZ POZITIVNE PSIHOLOGIJE

Naučite cijeniti ono što imate, kako biste postigli ono što cijenite, a trenutno nemate. Kuća se gradi na čvrstim temeljima. Čovjek bez prošlosti je isto što i osoba bez budućnosti. Dakle, ako ne znate sada cijeniti nešto, nećete znati prepoznati ono što cijenite ni kasnije. Prosto će vam se ‘izmaći iz ruku’ i proći pored vas. Zato redovno čistite stakla svojih psiholoških naočala i održavajte bistar pogled na sve ono što predstavlja vaše prioritete i za vas ima ličnu vrijednost.

Nemojte se prepuštati sudbini. Učinite sve što je do vas, kako biste se pomjerili s ‘mrtve tačke’. Kada iscrpite sve mogućnosti,  možete dozvoliti sudbini da uradi svoje. U međuvremenu, možda osvijestite nove mogućnosti i životne opcije. Tada treba ponoviti ciklus i opet se aktivirati.

Upoznajte ljude koji vas okružuju sa svojim sistemom vrijednosti (tj. principima kojima ste vjerni), potrebama, željama i ambicijama. Nemojte čekati da ih sami oktriju i prepoznaju (ako ih uopšte ikada i prepoznaju). Nekada treba biti otvoren: ispričati ono što vam se dešava, direktno zamoliti za pomoć, jasno zatražiti podršku i odobravanje, te uputiti druge u vaše ideale, svijet kvalitete i životna načela.

Do novih lekcija,

srdačan pozdrav,

Selman Repišti

 

2 thoughts on “TRI KRATKE LEKCIJE IZ POZITIVNE PSIHOLOGIJE”

  1. Tako istinito, samo sta uraditi kad se nemaju zajednicke ciljeve i ideale? I kad ne funkcionise koliko god da se pokusava uputiti i pricati o njima i naci taj neki zajednicki cilj…

    1. Uz neki kompromis sa okolinom. Saslušati mišljenje sagovornika, dati mu do znanja da ga razumijemo, ali i iznijeti svoj stav i zahtijevati da se poštuje. Znam da je teško, ali nešto se sigurno može uraditi uz uzajamno razumijevanje i ”spuštanje lopte”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *