POZITIVNA PSIHOLOGIJA NA DJELU

Ovdje ćemo vas upoznati sa jednom djelotvornom tehnikom koja je nastala pod okriljem pozitivne psihologije. Odnosi se na ZAHVALNOST. 

Odvojite dva-tri minuta da se prisjetite osobe koja je još živa, a koja vam je do sada najviše pomogla u životu… (premda mnogi od vas mogu misliti da im niko nije pomogao, te da su razočarani u ljude, svako ima nekoga ko mu se u nekom periodu života našao ”pri ruci”). Također, pokušajte prizvati trenutak ili trenutke u kojima je ova osoba bila uz vas, ili vas je podržala na neki drugi način. Provedite dodatnih 4-5 minuta u prisjećanju što više detalja vezanih uz nju i njenu dobru volju usmjerenu na unapređenje kvaliteta vašeg života.

Treći korak je da se (na način koji vam je dostupan) javite toj osobi, odmah nakon što ste je se sjetili, ili u neko skorije vrijeme.

Četvrto, zahvalite joj se. Recite koliko vam je značila (ili vam znači) njena podrška. Pokažite joj koliko vam je bitna i dajte joj do znanja da je cijenite i poštujete kao ličnost.

Nakon ovoga, osjećat ćete se mnogo bolje, a i uljepšat ćete dan svom dobrotvoru. Očekujemo da i svoje prijatelje i najbliže upoznate sa ovom tehnikom, a o drugim temama možete pročitati u našpim prethodnim člancima (o anksioznosti, optimizmu, smislu života, depresiji, zadovoljstvu životom, samoispunjenju, uživanju u sadašnjem trenutku i slično…).

Do tada, lijep pozdrav od

Tima pozitivne psihologije

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *