Savjet psihologa: NE STIDITE SE RADITI NA SEBI!

Ovaj naslov je, sam po sebi, dovoljno informativan. Međutim, ipak ćemo ga pojasniti, navodeći pet uputa:

  1. Ne osjećajte se neprijatno ako s nekim podijelite svoje probleme, brige, strepnje i nedaće. Lakše ih je savladati udvoje, utroje…
  2. Ne pitajte se: ”Zašto se to (tj. problem) moralo desiti baš meni?” Dešava se i drugima, samo možda nisu spremni razgovarati o tome (nemaju hrabrosti, strah ih je da će ih osuditi okolina i slično). Ali, zar se vi upravo tako i ne osjećate?
  3. Krenite u akciju: prihvatite sve svoje vrline i mane, činjenicu da možete sebi pomoći, te da možete ostvariti svoje potencijale. Nemojte biti pasivni. Ako jeste, onda tražite podrušku drugih, nekada nam treba neko da nas ”pokrene”.
  4. Posvetite dovoljno pažnje svom psihosocijalnom životu. Budite svjesni toga da zaslužujete vlastitu brigu, pažnju i ”rame za plakanje”. Stoga, nemojte bježati od toga (čitajte: ”nemojte bježati od SEBE”). Vi ste sami sebi najbolji prijatelj i najveća podrška.
  5. Rad na sebi zahtijeva strpljenje i vrijeme, zato, ne posustajte (imate našu punu podršku). Ako na početku ne vidite promjene, ne odustajte! Budite ustrajni, rezultati će se pokazati!

Do sljedećeg teksta, srdačan pozdrav

od tima Pozitivne psihologije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *